مقاله تغذیه دام و طیور

مقدمه:‏
‏ نقش تغذیه در موجودات زنده بر هیچ کس پوشیده نیست. ‏هر موجود جاندار دارای ویژگی دریافت انرژی از محیط ‏اطراف خود و تغییر و تبدیل و مصرف انرژی می باشد. ‏چگونگی دریافت انرژی و مواد مغذی مورد نیاز جهت مصرف ‏انرژی و ادامه حیات موضوع علم تغذیه می باشد. علم تغذیه ‏ترکیبی از دانش بیوشیمی و فیزیولوژی در جهت بررسی ‏ویژگی های مواد خوراکی و چگونگی استفاده از آنها توسط ‏دستگاه گوارش موجود زنده می باشد.‏
‏ تغذیه فرآیندی است که در طی آن سلول های بدن حیوان ‏قابلیت استفاده از مواد شیمیایی مورد نیاز خود را جهت ‏انجام مطلوب واکنش های متابولیکی و شیمیایی برای رشد، ‏نگهداری(‏Maintenance‏)، کار و تولید دریافت می نماید. ‏شناخت روابط بین مواد موجود در خوراک ها و نیاز سلول های ‏موجود زنده قبل از استفاده عملی و خوراک دادن، ضروری ‏می باشد. در آغاز بررسی علم تغذیه نیاز به شناخت کلیه ‏این روابط از نظر بیوشیمی و فیزیولوژی داریم.‏
‏ بطور کلی مواد خوراکی، تشکیل دهنده غذا هستند و غذا ‏ماده ای است که موجود زنده قادر به خوردن آن و سپس انجام ‏مراحل هضم و جذب بر روی آن باشد. در اغلب غذاها، کلیه ‏مواد شیمیایی موجود در غذا جهت موجود زنده قابل ‏استفاده نیستند و مقداری از آن از طریق دستگاه گوارش ‏دفع می گردد.‏
‏ در علوم دامی با توجه به هدف ما از پرورش دام ها که ‏ایجاد منابع غذایی با کیفیت جهت انسان می باشد، ‏دیدگاه های اقتصادی نیز در آن حائز اهمیت می باشند و ‏ضرورت شناخت فرآیندهای غذایی آشکار می باشد.‏
‏ در پرورش حیوانات اهلی قسمت اعظم هزینه تولید مربوط ‏به هزینه تغذیه می باشد که در برخی از شاخه های دامپروری ‏تا ۸۰% از کل هزینه پرورش دام را هزینه تغذیه شامل ‏می شود. بنابراین در شرایط متعارف مدیریت تغذیه بالاترین ‏اهمیت اقتصادی را در پرورش دام به خود اختصاص می دهد.‏
‏ هدف ما در بخش دامپروری تکمیل مواد موجود در خوراک ‏جهت پاسخگویی دقیق به مجموع احتیاجات غذایی بدن دام ‏می باشد. امروزه علاوه بر خوراک های طبیعی جهت تکمیل ‏جیره های غذایی به آنها مواد مصنوعی افزودنی مانند ‏ویتامین ها، نمک و اسیدهای آمینه مصنوعی نیز اضافه ‏می کنیم اما هیچ کس نمی تواند اطمینان داشته باشد که ‏غذایی کاملاً مطابق با نیاز حیوان تهیه نموده است بلکه ‏تلاش ما در جهت نزدیک کردن هرچه بیشتر ترکیب خوراک به ‏نیاز دام می باشد. ویژگی یک متخصص تغذیه موفق، شناخت ‏دقیق مواد خوراکی و اثرات متقابل بین مواد خوراکی و ‏نیز شناخت دقیق ساختار فیزیولوژیک و آناتومیک دستگاه ‏گوارش دام می باشد. پس از شناخت مواد خوراکی و نحوه ‏پاسخ دام به ماده خوراکی، متخصص تغذیه باید قادر باشد ‏غذایی با کاملترین ترکیب و با حداقل هزینه جهت تولید ‏با کیفیت و اقتصادی، تهیه نماید. روش های تهیه خوراک و ‏تنظیم جیره غذایی در ادامه دروس تغذیه مورد بررسی قرار ‏خواهند گرفت.‏
‏ مواد مغذی(‏Nutrients‏)، ترکیبات شیمیایی آلی و معدنی ‏هستند که حاصل از فعالیت های کاتابولیسم و آنابولیسم در ‏موجودات زنده هستند و درصورتی که موجودی قادر به ساخت ‏آن در بدن خود نباشد، جهت ادامه حیات نیاز به دریافت ‏آن ماده مغذی از طریق خوراک دارد. از جمله مواد مغذی ‏می توان از آب، کربوهیدراتها، چربی ها، پروتئین ها، املاح ‏معدنی و ویتامین ها نام برد.‏

فرمت فایل دانلود فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات تعداد صفحات: 40

پس از پرداخت آنلاین، بلافاصله لینک دانلود فعال می شود و می توانید فایل را دانلود کنید. در صورتیکه ایمیل خود را وارد کرده باشید همزمان لینک دانلود فایل به ایمیل شما نیز ارسال میگردد.